България е сред петте страни в ЕС с най-висока инфлация и

...
България е сред петте страни в ЕС с най-висока инфлация и
Коментари Харесай

Евростат: България е сред петте страни в ЕС с най-висока инфлация

България е измежду петте страни в Европейски Съюз с най-висока инфлация и през месец юли, сочат данните на европейската статистическа работа Евростат.

Годишната инфлация в Европейски Съюз през месец юли нараства до 9.8%% по отношение на 9.6% месец по-рано. Поскъпването в еврозоната пък доближава 8.9% като се усилва с 0.3 проценти пункта по отношение на предходния месец.

Преди година инфлацията в Европейски Съюз и еврозоната бе на равнище от едвам 2.5% и 2.2%.

Годишната инфлация в България през месец юли се форсира до 14.9%, съгласно хармонизирания показател на потребителските цени, които се ползва в Европейски Съюз.

Това отрежда на страната ни пета позиция по най-голям размер на годишната инфлация спрямо всички останали страни членки в Европейски Съюз. България остава на същата позиция по отношение на преходния месец юни. Най-висока годишна инфлация в целия Европейски Съюз се регистрира в Естония (+23.2%), Латвия (+21.3%), Литва (+20.9%) и Чехия (+17.3%).

Най-ниска годишна инфлация се регистрира във Франция, Малта (по 6.8%) и Финландия (+8%), съобщи настоящо.ком.

Годишната инфлация забавя темпа на напредък в шест страни, в три остава на същото равнище, а ускорение се регистрира в 18 членки на Европейски Съюз.

Инфлацията в Германия, най-голямата европейска стопанска система, възлиза на 8.5% през юли, като нараства по отношение на преходния месец (8.2%).
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР